Dieta na zgagę – dlaczego jest tak ważna?
Diety zdrowotne zawsze odgrywają bardzo ważną rolę w życiu osoby, która boryka się z pewnymi schorzeniami. To właśnie dzięki odpowiednio dopasowanej diecie poprawić można komfort swojego życia. To dlatego również dieta na zgagę odgrywa bardzo ważną rolę i warto jej przestrzegać. Jednak, aby faktycznie była ona odpowiednio dopasowana, bardzo ważna jest również konsultacja ze specjalistą, który pomoże prześledzić codzienny jadłospis i zmodyfikować go.
Jaka powinna być prawidłowa dieta przy zgadze?
Odpowiednio dopasowana dieta przy zgadze wcale nie musi oznaczać samych wyrzeczeń i dokładnego pilnowania terminarza posiłków. Zgodnie z zaleceniami dietetyka ketogenicznego, osoba zmagająca się ze zgagą wcale nie musi przestrzegać jedzenia pięciu wyznaczonych posiłków i to w równych odstępach czasowych. Istotne jest jednak to, aby nie przejadać się i nie jeść na zapas, tak aby żołądek nie był nadmiernie obciążony. Osoby, które zmagają się ze zgagą, powinny zrezygnować również z picia w trakcie posiłku, oraz bezpośrednio przed i po nim. Dlaczego nie jest to najlepsze rozwiązanie? Napoje rozpulchniają pokarm, co naturalnie prowadzi do zwiększonego wypełnienia żołądka.
Co jeść na zgagę, aby czuć się lepiej?
Co jeść na zgagę, aby nie zaostrzać jej objawów? Przestrzeganie diety jest bardzo ważne i na pewno warto zgłosić się do sprawdzonego dietetyka, który najlepiej rozłoży plan żywieniowy, oraz podpowie, jaki sposób odżywiania jest w pełni bezpieczny i rekomendowany dla osoby z takimi dolegliwościami. Dietetyk ketogeniczny dobierze produkty tak, aby dieta nie była przykrym obowiązkiem, a jednocześnie tak, aby spożywane potrawy nie zaostrzały przebiegu dolegliwości związanych ze zgagą. Dużym plusem jest to, że nasz dietetyk odchodzi od stereotypowych zaleceń, dzięki czemu osoba korzystająca z diety nie musi stosować się do całej listy zakazów, oraz nakazów.
Dieta przy zgadze – czego nie jeść?
Oczywiście dieta przy zgadze nie powinna obejmować jedynie produktów, które można jeść. Sporo uwagi warto poświęcić również temu, czego nie powinno się spożywać, aby nie nasilać objawów. Z całą pewnością warto zrezygnować z dań smażonych, wędzonych, oraz tłustych. Powodować mogą bóle żołądka, niestrawności i w efekcie również zgagę. Podobnie działać może woda gazowana, mocne soki owocowe, a także alkohol. Osoby zmagające się ze zgagą, z reguły powinny uważać również na mocną kawę i herbatę, które nasilać mogą te objawy, oraz na pikantne przyprawy.