Dlaczego dieta przy padaczce odgrywa tak dużą rolę?
Medycyna i dietetyka cały czas się rozwijają, a więc to absolutnie normalne, że w obecnych czasach szuka się jak najskuteczniejszych sposobów na to, aby łagodzić wszelkiego rodzaju choroby i dolegliwości. To dlatego przy wielu z nich poleca się odpowiedni sposób odżywiania i zbilansowaną dietę. Właśnie z tego powodu dieta przy padaczce pełni istotną rolę i nie warto o niej zapominać. Odpowiednio dobrane produkty są w stanie wpłynąć na samopoczucie chorego, oraz jego wyniki badań. Nie warto zwlekać, aż stan chorującego się pogorszy. Warto już teraz skorzystać z pomocy dietetyka z polecenia, który na podstawie wykonanych badań, będzie w stanie dopasować rodzaj diety.
Dieta ketogenna padaczka
W przypadku osób, które chorują na padaczkę, bardzo często stosowana jest właśnie dieta ketogenna. Padaczka, zwłaszcza ta, która nie najlepiej reaguje na podejmowane leczenie, jest chorobą złożoną i wymaga odpowiednio rozpisanego jadłospisu, który pozwoli choremu poczuć się lepiej, poprawić wyniki badań, a nawet zrzucić nadprogramowe kilogramy. Odpowiednio prowadzona dieta ketogenna w przypadku osób z wykrytą padaczką, może przyczynić się do zmniejszenia ilości ataków, ale musi być prawidłowo skomponowana i rzetelnie przestrzegana.
Dieta na padaczkę – na czym polega?
Warto pamiętać o tym, że dietetyk z polecenia odchodzi od konwencjonalnych i stereotypowych sposobów prowadzenia rozpisywanych przez siebie diet. Osoba, która się do niego zgłasza, oczywiście musi przestrzegać wydanych zaleceń, ale nie musi restrykcyjnie jeść pięć posiłków dziennie i starannie odliczać czas między nimi. Może być to stresujące nawet dla samego pacjenta. Dieta na padaczkę oczywiście określa to, co choremu wolno jeść, a z jakich produktów powinien jak najszybciej zrezygnować, ale nie narzuca wielu restrykcji, które mogłyby być nawet trudne do przestrzegania ze względu na ich złożoność.
Jak wygląda dieta w padaczce?
Dieta w padaczce z reguły jest dietą ketogenną i właśnie z tego powodu musi opierać się na pewnych zasadach. Polega ona w głównej mierze na zmniejszonej ilości dostarczanych organizmowi węglowodanów, czyli cukrów wszelkiego rodzaju. Następuje natomiast zwiększone spożycie tłuszczu, oraz białka. W ten sposób można odpowiednio zbilansować sposób odżywiania, a do tego zwiększoną produkcję ketonów, do czego dochodzi poprzez zmniejszenie ilości węglowodanów praktycznie do zera. Poleca się także sięganie po zwiększone ilości ryb, a także olejów roślinnych.